Navy Street

A college professor wanted to build a new home on his small infill lot near the beach. He loved his funky but charming neighborhood of ten years but desired a light-filled sanctuary within the intense urban environment, a peaceful place to read, think, and entertain close friends and family.

Navy Street

He would invest his nest egg in a duplex, rent out the lower unit as an income property and live above it, lifting himself off the noisy street.

Navy Street

An external stair leads up to the main entrance, opening to a great room with open kitchen and a double-height volume at the front.

Navy Street

Floor to ceiling windows slide open to a deck with plantings to soften and screen the street view. From inside the living space, the view is of sky and greenery.

Navy Street

A library-study on the mezzanine overlooks the living area and deck.

Navy Street

The rest of the second floor is devoted to the master suite.

Navy Street

The bedroom opens to a walled-in open-air meditation deck. The client can step outside, look up at the sky and smell the sea.

Navy Street

A deliberately simple palette includes white and dark plaster and wood cabinets and floors to emphasize the architecture’s tranquil framing of gardens and sky.

Contact Us

Project
  • Navy Street
Location
  • Venice, CA
Year
  • 2021
Status
  • In Construction
Size
  • 4,000 sf