THE PRESS

The Press

A former printing and distribution facility for the LA Times, The Press embarks on a new life reimagined as a creative campus.

The_Press-phf19-MM-ppt-2

The reinvention of this building will embrace natural light and views while preserving nonstandard floor-to-floor heights and much of the existing structure in a cost-conscious but provocative manner. The result is a rich and humanized campus, and a living monument to our ever-evolving culture.

The_Press-phf53-MM-ppt

The Press’ design interventions are selectively subtractive. Reinforcing the notion of ‘ruin’ through the partial destruction of the existing building allows for the surgical removal of roof panels and concrete wall panels, exposing the skeletal structure.

The_Press-phf14-MM-ppt-1
The Press
Construction Photo

Retaining defining elements such as the canopies and monolithic concrete walls celebrates the character of the industrial space.

The Press

Indoor-outdoor relationships become a pervasive component to tenant space. Loading docks and canopy overhangs become continuous back porches - opportunities for refection, fitness, and collaboration.

The_Press-phf37-MM-ppt-1

Landscape ties together the site and structure – as trees and plants unexpectedly pierce through canopy openings or the roofs of former mechanical rooms, suggesting a ruin recaptured by nature, signaling new life.

The_Press-phf38-MM-ppt

Space for machines becomes space for humans - leviathan volumes for printing presses become cathedral-like workplaces.

The Press
The_Press-phf33-MM-ppt-1

An open-air atrium is inserted into the central press line, enhancing the arrival experience and prompting chance encounters as circulatory paths cross.

The_Press-phf21-MM-ppt-1

A Skycut slices across the building to introduce daylight, access and create a pedestrian path through the site.

The_Press-phf42-MM-ppt
The Press
Construction Photo
 
Contact Us

Project
  • The Press
Location
  • Costa Mesa
Client
  • Steelwave
Year
  • 2021
Status
  • Built
Size
  • 430,000 sf building on a 23.4 acre site
Collaborators
  • LRM, Ltd. - Landscape Architect
    Lane Goodkind + Associates - Food Hall Landscape
    Ridge LA - Rail Trail Landscape
    Del Amo Construction - General Contractor
    TAIT & Associates, Inc. - Civil Engineer
    Alvine Engineering - M/E/P Engineer
    BOLD - Lighting Designer
    Tag Front - Food Hall Interiors
    2 x 4 - Environmental Graphics
    Lab Holding LLC - Market Hall Consultant
    Simpson Gumpertz and Heger - Code Consultant
    Blind - Branding Consultant
Photographers
  • Matthew Millman
  • Brandon Shigeta
  • Costa Mesa Historical Society
Awards
  • Costa Mesa Historical Society AIA Orange County Design Awards